Ingrediente – 8 covrigi fara gluten
Pentru aluat:
- 90g lapte
- 90g apă călduță
- 1 +1/2 lingurițe zahăr
- 2 lingurițe drojdie
- 300g făină fără gluten Doves pentru paine
- 1 + ½ lingurițe sare
- 30g ulei sau 1 linguriță unt topit
Pentru uns vas:
- 1 linguriță ulei
Pentru fierberea covrigilor:
- Apă (1 jumătate de oală/3l apă)
- 3 linguri bicarbonat de sodiu
Pentru copt
- 1 ou ( persoanele cu alergie la ou pot utiliza 2 linguri de făină de năut+60 g apă călduță)
Metoda de preparare
PREGĂTIȚI DROJDIA:
Se amestecă laptele și apa împreună într-un castron și se încălzesc la cuptorul cu microunde în (trepte de 10 secunde) până când este cald. Scufundați degetul pentru a verifica temperatura. Ar trebui să fie călduț, nu fierbinte.
Adăugați zahărul și amestecați pentru a se dizolva.
Apoi adăugați drojdia, amestecați și lăsați-o să stea într-un loc cald timp de 5-10 minute până devine spumoasă.
PREGĂTIȚI ALUATUL:
1. Adăugați sarea și untul (topit mai întâi în cuptorul cu microunde).
2. În cele din urmă, adăugați încet făina și treceți la frământarea cu mâinile când începe să formeze o bilă de aluat. NOTĂ: cantitatea de făină de pâine necesară va varia în funcție de marca / amestecul pe care alegeți să îl utilizați, așa că adăugați-l încet până textura arată bine, adică ar trebui să fie lipicioasă, dar ușor de manevrat cu mâinile. Nu ar trebui să se simtă deloc uscat. Dacă adăugați din greșeală prea multă făină și ajungeți cu un aluat uscat, adăugați mai multă apă caldă treptat, câte 1 linguriță.
LĂSAȚI ALUATUL SĂ CREASCĂ:
Ungeți vasul cu 1 lingură de ulei de măsline și puneți aluatul.
Apoi acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați-l să stea într-un loc cald ideal 1 oră (cel puțin 30 de minute).
FORMAREA COVRIGILOR
Împărțiți aluatul în 8 porții.
Ungeți mâinile cu un pic de ulei de măsline și frământați ușor o bilă de aluat până la omogenizare. Notă: recomand să lucrați pe o foaie de hârtie de copt pentru a preveni lipirea.
Apoi, cu cele două mâini, rulați într-un bastonaș. Notă: dacă există fisuri, neteziți-le cu degetele și ungeți-vă mâinile cu puțin mai mult ulei de măsline, dacă este necesar.
Treceți cele două capete de două ori, creând o buclă.
Apoi pliați-l și apăsați ușor pentru a fixa cele două capete libere.
Repetați cu restul de bile de aluat și așezați-le pe o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt.
FIERBERE COVRIGI:
Puneți o oală medie de apă la fiert și adăugați 3 linguri de bicarbonat de sodiu în ea.
Apoi fierbeți fiecare covrig timp de aproximativ 30 de secunde, puneți-i cu grijă și luați-i din apă cu o spumieră.
Așezați fiecare covrig fiert înapoi pe folia de copt din tavă.
COACEȚI COVRIGII
Preîncălziți cuptorul la 230 grade C
Ungeți covrigii cu o pensulă de patiserie cu oul bătut
Adăugați un strop de sare (în mod ideal sare de mare) pe covrigii fierți.
În acest moment, nu ezitați să adăugați orice topping doriți, cum ar fi semințele de susan, mac, in etc. Am optat pentru oregano și parmezan ras.
Apoi coaceți timp de 10-15 minute la foc mic, până se rumenesc.